Realizacija projekta “Metering LORA IOT (Internet Of Things) Sistem za daljinsko očitanje mjerila u realnom vremenu” - JP RAD d.d Tešanj

Jedan od 8 glavnih prioriteta JP RAD d.d. Tešanj jeste IT podrška. Iz tog prioriteta proizašao je strateški cilj “Digitalna podrška donošenju odluka.” Za dostizanje strateškog cilja preduzeće je poduzelo niz aktivnosti, a jedna od važnijih jeste ova.
U toku 2023. godine u početnoj fazi ispitivanja mogućnosti proveden je pilot projekat uvođenja sistema "LORA".
„LORA“ sistem za daljinsko očitanje mjerila predstavlja najsavremenije i najzastupljenije IOT rješenje u oblasti „smart meteringa“ kao dijela „smart city“ rješenja. Bazira se na fix network sistemu očitanja mjerila sa pomoću kojeg se dobija značajan broj informacija s mjernog mjesta koje pomažu u efikasnijem sistemu samog procesa očitavanja, monitoringa, smanjenja gubitaka/troškova i donošenju odluka.
U okviru provođenja pilot projekta izvršena je obuka uposlenika u primjeni nove tehnologije, na terenu su istražene mogućnosti sistema i odabrane zone od interesa za primjenu sistema. Testni rad potvrdio je opravdanost ulaganja i dokazao punu primjenjivost u našem vodovodnom sistemu. Po opredjeljenju da se izvrši nabavka "LORA" sistema provedena je procedura javne nabavke i u martu ove godine sistem je implementiran. Postavljene su tri bazne tačke gateway-a (Dobropolje, Krndija i Miljanovci) i 22 lora modula na mjeračima protoka, sa planom daljeg povećanja broja mjerača u sistemu.
Sistem daje mogućnost uvida u protoke u realnom vremenu na računarima korisnika bez potrebe fizičkog obilaska lokacija.

Prednosti sistema u odnosu na fizičko očitavanje su sljedeće:
- nema potrebe za sedmičnim angažovanjem instalatera i servisnog vozila na fizičkom očitavanju čime se na godišnjem nivou ostvari ušteda od cca 5.000 KM,
- nema potrebe za ručnim unosom očitanja,
- uvid u stanje sistema po zonama omogućen je u realnom vremenu,
- dostupan je ključni parametar noćnog minimalnog protoka,
- značajno je skraćeno vrijeme od pojave kvara do njegovog uočavanja i intervencije na terenu,
- grafička i numerička podrška pratećeg softvera omogućava detaljne analize i praćenje bilansa vode.

Realizacija ovog projekta značajna je podrška svim aktivnostima na smanjenju gubitaka vode i ostvarenju ciljeva odjela vodosnabdijevanja koji se prvenstveno odnose na:
1. Finansijske uštede (manja potrošnja električne energije, smanjeni troškovi nepotrebnog hodanja uposlenika, smanjeni troškovi goriva, smanjeni troškovi održavanja vozila...);
2. Dodatno smanjenje gubitaka u sistemu vodosnabdijevanja, što u konačnici znači više raspoložive vode za građane i privredu.

Vrijednost projekta 23.608,00 KM bez PDV.